Forandringsarbejde i boligerne

Indledning

Når du skal til at renovere eller ombygge din andelsbolig er der nogle ting som du som andelshaver skal være opmærksom på.

Du skal anmelde arbejdet til bestyrelsen senest 5 uger inden det iværksættes jf. Vedtægternes §10.

Bestyrelsen er ikke ansvarlig for anmeldte eller godkendte forandringers forsvarlighed og lovlighed. I de tilfælde, hvor der kræves byggetilladelse efter byggelovgivningen eller tilladelse efter andre offentlige forskrifter, skal tilladelsen desuden forevises bestyrelsen, inden arbejdet iværksættes.

Ansøgning om byggetilladelse samt sagsbehandlingsforløb i Kommunen sker digitalt her.

Skal du bruge tegninger mv. kan de evt. findes hos Teknik- og Miljøforvaltningens Kundecenter i Københavns Kommune. Se mere info her.

Inden opstart

Andelshavers rolle

Andelshaver skal anmelde forandringsarbejdet til bestyrelsen senest 5 uger inden det iværksættes. Anmelselsen skal indeholde en beskrivelse af hvad der skal laves. Kræves der byggetilladelse skal materialet være mere fyldestgørende og udgør som regel en mere detaljeret beskrivelse, relevante informative tegninger og evt. statiske beregninger. Hvis forandringsarbejdet kræver byggetilladelse, skal du fremsende den til bestyrelsen inden du påbegynder arbejdet. Andet forandringsarbejde, som ikke kræver byggetilladelse, kan foretages efter de 5 uger. Er du i tvivl om hvor vidt dit arbejde kræver byggetilladelse eller hvad for noget materiale Kommunen kræver, kan du kontakte Københavns Kommune, Center for byggeri her.

Bestyrelsens rolle

Bestyrelsen udfylder, underskriver og fremsender fuldmagt til andelshaver til brug for ansøgning om byggetilladelse. Dette arkiveres desuden hos administrator.

Bestyrelsen giver som udgangspunkt tilladelse til arbejdets udførelse med forbehold for, at vedtægternes §10 overholdes. Skal du have lavet specielle ting vedr. vvs og el, skal du sørge for, at disse arbejder ikke medfører en forøget vedligeholdelse for andelsforeningen. Det vil sige, at man ikke må anlægge nye faldstammer, stigstrenge mv. som betyder større vedligeholdelsesudgifter til foreningen. Du skal bruge de eksisterende føringsveje.

Efter afslutning

Andelshavers rolle

Hvis arbejdet kræver byggetilladelse, skal andelshaver som regel færdigmelde arbejdet til Kommunen, som efterfølgende fremsender en ibrugtagningstilladelse. Før denne er fremvist til bestyrelsen, må det renoverede / ombyggede ikke ibrugtages. Ibrugtagningstilladelsen dokumenterer, at det arbejde som du har fået byggetilldelse på, rent faktisk er udført og godkendt. Forandringsarbejde, som ikke kræver byggetilladelse, skal færdigmeldes til bestyrelsen, så de ved, at du er færdig og har lavet det arbejde du anmeldte.

Bestyrelsens rolle

Bestyrelsen arkiverer ibrugtagningstilladelsen hos administrator.

Forandringer / Forbedringer i boligen

Bestyrelsen forholder sig ikke til om et arbejde er en forbedring af boligen eller ej. Andelsforeningen er dog medlem af ABF som har udarbejdet et afskrivningskatalog, som beskriver hvilket arbejder der er forbedringer og hvordan afskrivningen foretages.